Sergej Trifunović predstavio svoju knjigu “Stovarište” riječkoj publici

Pred brojnom publikom riječkog Exportdrva, istaknuti srpski glumac Sergej Trifunović predstavio je svoj književni prvenac naziva “Stovarište”.

Zajedno s autorom, o knjizi “Stovarište govorili su sveučilišni profesor i književnik, Nikola Petković, kao i povjesničar i publicista Dragan Markovina koji ujedno potpisuje i prvu recenziju knjige objavljenu u Hrvatskoj.

Svoj književni prvenac, Trifunović je, kako kaže, počeo pisati prije pandemije, a takva situacija mu je omogućila da se još više posveti pisanju i dovrši knjigu.

“Knjiga donosi pojedinosti i događaje iz mog života koji su se stvarno dogodili, u kratkim crticama i pjesmama. S obzirom na to da je život moćniji od fikcije, stvari koje su mi se dogodile su dovoljno sulude da bi bile zanimljive i da mogu da pišem o njima, bez da izmišljam stvari koje mi se nisu dogodile. Nisam pisac, pa sam zato i pisao tako – rasterećeno“, istakao je Trifunović te najavio da će još pisati, a trenutno razmišlja o romanu toka “nesvijesti”, stanju koje čovjeka može odvesti u neočekivanom smjeru.

“Sergej Trifunović kao da na neki način zbraja svoje životne račune”, kaže Dragan Markovina. Govoreći o radnji knjige, Markovina je istakao da “izgleda kao film Paranoja u Las Vegasu, ima ludi ritam koji ide od euforije do tužnih momenata. Sergej priča o svojoj karijeri i ljudima koje je upoznao kroz nju i tome šta mu prolazi kroz glavu posljednjih godina. To je toliko talentirano napisano da mislim da bi on mogao, a nadam se da i hoće, krenuti u drugu karijeru – spisatelja.”

“Ova knjiga ima jak autobiografski štih, ali daje i nepretencioznu fresku vremena i prostora. Transatlantska je, ide preko okeana, do Los Angelesa koga Sergej naziva Los Aranđelovac, New Yorka. Opisano je njegovo iskustvo zapada, ali i iskustvo Beograda i prostora koji je nekada činio Jugoslaviju”, rekao je Petković.

Iako u knjizi možemo naći priče iz života Trifunović ne voli da se knjiga smatra autobiografijom jer ona to nije. Objašnjenje za navedeno razmišljanje daje citirajući Hitchcocka: “Film je život iz kojega su izbačeni dosadni dijelovi.”

Knjiga”Stovarište” predstavljena je u organizaciji riječkog pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i Vijeća Srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije. Promociji su prisustvovali Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, zamenik župana iz redova srpske nacionalne manjine, Petar Mamula, generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković i drugi viđeniji ljudi riječkog kulturnog i javnog života.

%d blogeri kao ovaj: