Likovna kolonija “Jesen u Petrinji 2020.”

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Pododbor Petrinja pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, ove je subote u Petrinji organiziralo 13. Likovnu koloniju „Jesen u Petrinji 2020.“

O samoj manifestaciji više je rekla predsjednica Pododbora Petrinja Mara Vilus: „Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Pododbor Petrinja ove je godine organiziralo i 13. manifestaciju likovnog karaktera „Jesen u Petrinji“. Uz „Likovne susrete na Baniji“ koje smo u sedmom mjesecu organizirali  sedamnaesti put i jednu likovnu koloniju koju smo održali u Lonjskom polju, to je trideset i prva manifestacija u mojoj organizaciji i organizaciji našeg Pododbora. Ove godine, na 13. likovnu koloniju „Jesen u Petrinji“ odazvao nam se jako lijepi broj slikara, bez obzira na epidemiološku situaciju u kojoj se nalazimo. Došlo je osamnaest  slikara, a dvoje koji nisu mogli doći iz opravdanih razloga, poslali su svoje slike. Dakle, to je dvadeset slikara koji dolaze iz Zagreba, Karlovca, Krnjaka, Velike Gorice, Plitvičkih jezera, Stubičkog Strmca, Kutine, Popovače i naravno naši domaći slikari iz Petrinje i okolnih mjesta poput Moštanice. Uglavnom, ja sam odazivom  stvarno zadovoljna, zapravo oduševljena“.

Domaćim organizatorima  ove ustaljenje manifestacije ponovo su pripomogli  Grad Petrinja, Sisačko-moslavačka županija i Savjet za nacionalne manjine RH, na čemu je  zahvalila predsjednica Pododbora Petrinja Mara Vilus. Najavila je javno predstavljanje najboljih uradaka idućeg jula na redovitoj godišnjoj skupnoj  izložbi u Galeriji Krsto Hegedušić, te izlaganje u prostorijama središnjice SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu.

Okupljene umjetnike iz raznih strana Hrvatske pozdravio je Generalni sekretar „Prosvjete“ u Zagrebu  Slobodan Živković, a umjetnike su posjetili i diplomati veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj,  konzul Aleksandar Stamatović i ataše Đorđe Žakula.

U gradskom parku i dvorani Hrvatskog doma, mjestima umjetničkog stvaranja i likovnog izražavanja,  članove kolonije obišao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a uz  pozdrave i čestitanje, kako ih je nazvao „prijatelje umjetnosti, autore dobrih slika i lijepih, prekrasnih djela“ odmah pozvao  da izdvoje svoje najbolje radove za iduću  donatorsku humanitarno-dobrotvornu aukciju na  Zelenoj noći NK Mladosti.

Za ovogodišnju „Jesen u Petrinji“ nekoliko autora poslalo je  svoje radove, a uz osobnu nazočnost ostalih sudionika u par subotnjih sati izrađene su nove slike za popunu ionako bogatog fundusa  SKD „Prosvjeta“ Petrinja.

Za  drugog boravka u Petrinji, sada je opet  jednu sliku napravio  najmlađi, petnaest godišnji Siniša Matijević iz Krnjaka, učenik 2. razreda Srpske pravoslavne opće gimnazije Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu. U  javnosti je poznat iz TV showa Supertalent,  fenomenalno, nevjerojatno  slikajući žmireći,  očiju prekrivenih  povezom. Ponovo je  ponovio kako su mu  slikarstvo i kiparstvo životna želja budućnosti.

Veterane Kolonije predvodili su  istaknuti akademski slikari ( najstariji, ali redovni sudionici, uvijek na usluzi poduke i savjetovanja mlađih ) Slavko Marić i Nedeljko Tintor.

Inače, svakog sudionika „Jeseni u Petrinji“ na ovu oktobarsku koloniju podsjeća  priznanje  koje im je pred odlazak, uz poziv na ponovno slično druženje u isto ovo vrijeme  dogodine, uručila predsjednica pododbora SKD „Prosvjeta“ Mara Vilus.

Izvor: Portal53.hr i ps-portal.eu
%d blogeri kao ovaj: