Novi Sad: počinju “Antićevi dani”

Manifestacija “Antićevi dani” ove godine obilježava jubilej jer se održava već desetu godinu. Počinje danas, u ponedeljak, 13. marta i trajaće do petka, 17. marta, piše Danas.

“Antićevi dani” počinju otvaranjem izložbe “Prvih 10 godina” u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, a tokom petodnevnog programa održaće se niz događaja u Kulturnom centru, bivšoj streljani Eđšeg na Telepu, Galeriji Rajka Mamuzića, Muzeju Grada Novog Sada i Gradskoj biblioteci.

Tokom manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja, posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, a u utorak, drugog dana manifestacije, nagrada “Miroslav Antić” biće uručena prof. dr Bošku Suvajdžiću za zbirku pjesama “Anima viva”.

Član Odbora i član tročlanog stručnog žirija za dodjelu nagrade “Miroslav Antić” Draško Ređep je istakao da je manifestacija pomogla da Miroslav Antić bude naš najpopularniji pjesnik.

– Za ovih deset godina “Antićevi dani” su izuzetno pomogli da stignemo do svih žanrova i do novih čitanja popularnog pjesnika – kazao je Ređep.

Sunčica Marković, u ime Kulturnog centra Novog Sada, objasnila je da su se organizatori, kao i prethodnih godina, potrudili da se program djelom izmjesti van centra grada.

– Trudili smo se da uključimo što više dece, kako kao učesnike, tako i kao publiku, jer je Miroslav Antić, pored svog univerzalnog stvaralaštva, bio pre svega pesnik mladosti – rekla je Marković.

Ona je dodala da je Odbor “Antićevih dana” odlučio da se ove godine dodijele zahvalnice najznačajnijim ljudima koji su inicirali da se manifestacija pokrene, a to su nekadašnji predsjednik Skupštine Grada Novog Sada, Zoran Vučević kao pokretač ideje o “Antićevim danima”, Raša Popov i Draško Ređep, dok će se zahvalnica posthumno dodijeliti Brani Crnčeviću.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: