RATNI VETERANI PROTIV MANIFESTACIJE SKD PROSVJETA U PETRINJI – NOVI PRITISAK NA BANIJSKE SRBE

Treći festival ojkača u Petrinji u Hrvatskom domu bila je tema konferencije za štampu koju su održali članovi Koordinacije udruge proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje. Naime, treći festival ojkača bi se trebao održati 25.kolovoza u organizaciji SKD „Prosvjeta“ Zagreb pododbor Petrinja. 

Koordinacija se protivi održavanju ovog festivala u Hrvatskom domu. Predsjednik Koordinacije Darko Dumbović je rekao kako nemaju ništa proiv da se festival prebaci u Jabukovac ili Blinju. Pozvao je gradonačelnika da donese odluku o mjestu održavanja festivala. Ukoliko festival bude organiziran u Petrinji Koordinacija će koristiti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotivi, javlja petrinjski “Portal 53”.

Dumbović je također ponudio da će hrvatski branitelji organizirati osiguranje festivala ojkača u Jabukovcu. U svojoj novinarskoj izjavi je pojasnio što je time mislio. Konstantno se provlači teza o ugrozi pripadnika srpske nacionalne manjine na području Petrinje i hrvatske od nekih imaginarnih ustaša ili neprijatelja:

„Ako oni imaju, poučeni prijašnjih godina, nekakvim njihovim iskazima, onih koji su dolazili da se oni ovdje osjećaju nesigurno, da se boje za svoj život. Pokazalo se da je svih ovih godina, Grad Petrinja, područje Grada Petrinje proglašeno jedno od najsigurnijih područja u Republici Hrvatskoj gdje nije zabilježen niti jedan međunarodni incident, niti jedan sukob, niti jedan verbalni sukob, a kamoli fizički. Temeljem toga smo poručili, ukoliko vi mislite da niste sigurni, kako su oni na svojim bezbrojnim portalima van Petrinje pisali, mi ćemo doći sa 100, 150 branitelja, ratnih veterana, koliko treba i čuvat ćemo ih. Mada, ponavljam, Republika Hrvatska je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati.“

Predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Đurđa Bobinac je rekla kako kao rođena Petrinjka zna da ojkanje u Petrinji nije tradicija te ne vidi niti jedan razlog da to postane. Pozvala je političare, koji festival pomažu i financiraju, da ne budu licemjeri:

„Jedan dan plješćete ojkanju, a drugi dan složite tužnu facu, stavite sunčane naočale i klanjate se poginulim braniteljima. Nemojte se iznenaditi kada obitelji poginulih hrvatskih branitelja odbiju sudjelovati u toj vašoj predstavi. Dosta nam je glumatanja, odredite se tko ste i što ste.“

Predsjednica Kluba žena UDVDR-a Vera Jurčević je rekla kako je tužno da više godina za redom postoji isti problem zbog festivala ojkača kojeg se želi organizirati u Petrinji te dodala:

„Gospođa Mara Vilus, nemam ništa osobno protiv nje, i poštujem sve ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Ali, očito je da želi izazvati nemir, želi izazvati branitelje da polude. Imali smo jako puno problema unazad zadnjih nekoliko godina da smirimo situaciju jer su nam rane još uvijek jako svježe. Zato lijepo molim da se te ojkače stave u Jabukovac i neka tamo ojkaju, neka tamo budu, neka tamo postanu tradicija. U Petrinji nisu bile i neće dok je nas živih.“

Predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ivica Horvatić je rekao da ne može reći ništa posebno novo te poslao poruku Mari Vilus:

“Mara Vilus po meni provocira, i to smo već čuli. Ona provocira, a mi smo joj htjeli poručiti, da li ona zna da su u Petrinji poginula 234 hrvatska branitelja. Tu su slike, njih 234 i te slike i ta imena su gore na spomeniku. Prema tome, zamolio bih ju da vodi računa o tome i da ne provocira i da se ne igra previše s nama. Rekao bih joj i to da je iz njezinog sela Luščana bilo 107 registriranih vojnika. Znači, iz njezinog sela je 107 ljudi rušilo našu Petrinju, ubijalo naše ljude. Neka vodi računa o tome jer ćemo ju stalno na to upozoravati.“

Na tiskovnoj konferenciji su još sudjelovali dopredsjednik Udruge branitelja Strašnik Tomica Miholjević, dopredsjednik Udruge ratnih veterana Grade Petrinje Damir Božičević, predsjednik petrinjske HVIDRA-e Antun Pintar, predsjednik petrinjske podružnice Udruge branitelja policije Sisačko-moslavačke županije Stjepan Kušan.

Spontano je riječ uzeo otac pukovnika Predraga Matanovića, Filip Matanović. On je tražio da se o ovom pitanju gradonačelnik Darinko Dumbović što prije očituje i odluči o mjestu održavanja festivala kako bi Koordinacija znala što će oni dalje kao udruga raditi po tom pitanju.

Govorio je i umirovljeni branitelj Ivo Vranić koji je istaknuo kako njega ne smeta Mara Vilus već domaći izdajice pa se ovakav festival financira s novcima Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge Hrvatski Domobran Mirko Putrić je kao svjedok vremena rekao kako je u mladosti bio učitelj po srpskim selima te da se ne sjeća da se bilo gdje na Banovini organiziralo manifestacije s ojkanjem.

Članovi Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja su ispričali svoj nedolazak zbog obaveza te poručili kako se slažu sa stavovima izrečenima na tiskovnoj konferenciji.

Svi su bili jednoglasni u stavu da Festival ojkača ne smije biti organiziran u Petrinji već u Jabukovcu. Ukoliko ipak bude organiziran u Petrinji iskoristit će sve zakonske mogućnosti da se tome usprotive.

%d blogeri kao ovaj: