Režiseri iz bivše Jugoslavije prave zajednički filmski fond

379140_kufilm_fRežiseri iz zemalja bivše Jugoslavije pokušaće da naprave zajednički fond za promociju i finansiranje domaćih filmova i stvaranje mreže bioskopa, koji će finansirati njihove vlade, dogovoreno je juče na drugoj rediteljskoj konferenciji u Leskovcu, gde se održava festival filmske režije LIFFE.

Petnaestak eminentnih filmskih stvaralaca je zaključilo da umetnici snagom svog autoriteta mogu da nateraju vlade da izdvoje novac za jedan takav projekat kojim bi se spasla domaća kinematografija. – Cilj tog fonda bi bio propagiranje novih filmova u regionu i zajedničko finansiranje, ali i pomoć oko međudržavnog umrežavanja lanca filmova – rekao je Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE i incijator konferencije reditelja iz regiona.

– Problem je to što producenti nemaju finansijsku moć da obaveste publiku da je snimljen film i kakav je uopšte. Mi imamo pravo da budemo agresivni, da lupimo rukom o sto i da od naših vlada tražimo novac za taj fond jer smo jedini koji registrujemo stanje duha. Cinizam i bezobrazluk je tvrditi da se domaći film ne gleda, a ne gleda se jer niko ne želi da ga prikaže jer se domaći filmovi uzimaju kao nužno zlo. Stvaranje mreže bioskopa je jedini način i put do gledalaca – rekao je hrvatski reditelj Vinko Brešan.
Bora Drašković je dodao da je desetkovan broj snimljenih filmova u odnosu na vreme zajedničke države.

%d blogeri kao ovaj: