Bečka Filharmonija u Zagrebu

Becka_filharmonijaBečka filharmonija otvara sezonu 2013./2014. Zagrebačke filharmonije

U petak, 27. rujna 2013.g. u 19:30 sati Bečka filharmonija održat će koncert u Zagrebu kojim će biti svečano otvorena prva europska sezona Zagrebačke filharmonije. Otvaranje sezone 2013./2014. Zagrebačke filharmonije tako će postati jedan od najvećih kulturnih, a svakako najveći i najznačajniji glazbeni događaj godine u Hrvatskoj.

Orkestar Bečke filharmonije po svojoj dugoj tradiciji izvrsnosti i neprestanom njegovanju vrhunske umjetničke kvalitete pripada samom svjetskom vrhu, a zbog svojih tradicionalnih novogodišnjih koncerata, čiji prijenos iz bečkog Musikvereina svake godine gledaju milijuni ljudi diljem svijeta, svakako je najpoznatiji simfonijski orkestar na svijetu.Bečka filharmonija nije samo najzavidniji “kulturni izvozni proizvod” Austrije, ona je također i ambasador mira, čovjekoljublja i pomirenja – pojmova koji su nedjeljivo povezani s porukom glazbe same.

Među legendarnim dirigentima 20. i 21. stoljeća koji su se, između ostalog, proslavili upravo suradnjom s ovim slavnim orkestrom, jedan od najistaknutijih je svakako maestro Lorin Maazel koji će u Zagrebu dirigirati Bečkom filharmonijom.

Maestro Maazel među najcjenjenijim je svjetskim dirigentima. U 72 godine na pozornici, maestro Maazel ravnao je brojem od skoro 200 orkestara, ravnao u ne manje od 7000 opernih i koncertnih izvedbi te je snimio više od 300 ploča. 2000.-te godine utemeljio je natjecanje mladih dirigenata koje je kulminiralo u finalnom krugu u Carnegie Hall-u dvije godine poslije, od kada je aktivnim mentorom mnogim finalistima. Godine 2012. predsjedava ocjenjivačkim sudom prestižnog dirigentskog natjecanja Malko u Copenhagenu. Putem svoje Châteauville fondacije, u Castletonu u Virginiji, zasnovao je novi festival uz program edukacije za mlade umjetnike, okupljajući poduzetne pjevače, instrumentaliste i dirigente da rade u intenzivnim okolnostima suradnje uz vodstvo starijih umjetnika i mentora.

Ugostiti takav vrhunski orkestar i legendarnu austrijsku, europsku i svjetsku kulturnu instituciju kao što je Bečka filharmonija bit će snažan signal optimizma toliko potreban hrvatskoj kulturi i čitavom društvu.

Zagrebačka filharmonija uz potporu generalnog sponzora Zagrebačke banke će time učiniti veliki korak u afirmaciji izvrsnosti i biti predvodnik u razvoju i ostvarivanju novih mogućnosti našeg društva u novom kontekstu pripadanja velikoj zajednici i obitelji zemalja Europske Unije.

 

%d blogeri kao ovaj: