Srpska kulturna , sportska i zanatlijska društva u Osijeku

U petak  30.6.2023. g., u  Velikoj  sali  Matice srpske , u Novom Sadu , održano je predstavljanje knjige dr. Zorana Miškovića „ Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku“. 

Na početku programa prisutne je pozdravio   dr. Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske te najavio  temu i predavače.

Zdenko Čikara, predsjednik SKD „ Prosvjeta“ pododbor Osijek, predstavio je Prosvjetu, od njenog osnivanja, 1944. g. na dalje te , u sklopu toga, osnivanje, rad i aktivnosti Pododbora Osijek od 1945. godine pa sve do današnjih dana.

Srpsko kulturno-prosvjetno društvo „Prosvjeta“ osnovano je tokom Drugog svjetskog rata. 18.11.1944. g. u Glini je održana osnivačka skupština. Pododbor Osijek osnovan je 26.7.1945. g. te je ,uz čepinski, bio jedan od prvih Prosvjetinih  pododbora na istoku Hrvatske. 

 Gašenjem novčanog zavoda Srpska štedionica d.d. u Osijeku, Prosvjeta se useljava u njezine prostorije u Zmaj Jovinoj br. 21 , gdje djeluje  sve do prekida rada 1972. g. Otvorena je 9.3.1946.g. osječka knjižara SKDP „Prosvjeta“.  1947. dolazi do sjedinjenja SPD“ Gusle“  i SKDP “Prosvjete“.  1954. mijenja ime u SKD “Prosvjeta“, koje i danas nosi.

SKD „Prosvjeta“ je krovna kulturna institucija Srba u Republici Hrvatskoj koja će , slijedeće, 2024.  godine, obilježiti 80 godina od osnivanja.

 Slijedio je prikaz svih relevantnijih događaja, programa i aktivnosti, vezanih za rad i aktivnost Pododbora u periodu od reosnivanja 1996. do današnjih dana.

21.12.1996.g.održana je osnivačka skupština SKD “Prosvjeta“ pododbor Osijek.

1.7.1997.g. Pododbor  zakupljuje poslovni prostor u ulici A. Stepinca 33,gdje ostaje sve do 2000.g., kada kupuje prostor u M. Gupca 32, gdje se i danas nalazi.

Aktivnosti Pododbora baziraju se na likovnim izložbama, promocijama knjiga, izdavanju knjiga , predavanjima te radu u sekcijama.

Istaknuti su značajniji programi u periodu od 1996.-2023.            

U protekloj 2022.g. realizirano je 24 programa i 5 likovnih radionica.

Započelo je školovanje djece po modelu C (njegovanje jezika i kulture) te je održan ljetni kamp srpskog jezika i kulture na Viru.(prvi put). Započela je izgradnja Srpskog Kulturnog centra.

Pakrački dekret, nagradu za sveukupni književni rad, UKS, 2022. g. , dobio je Milenko Vasiljević Čiko. (Nedavna promocija  11. samostalne knjige našeg najproduktivnijeg člana Pododbora).

U  2023. godini,  je, do sada, realizirano 18 (sa večerašnjim,  najznačajnijim ) programa te je započela s radom Tamburaška, a nastavila s radom Muzička sekcija . Pododbor je dobio 15-ak novih članova, od toga 4 djece.  Pododbor je , do sada , izdao 20 knjiga.

Pododbor Prosvjete u Osijeku je , uz Pododbor Zagreb, jedini , od 53 Pododbora, koji radi i stvara u  prostoru koji je u vlasništvu Društva.

Odlična je  suradnja Pododbora sa Generalnim sekretarom Društva Slobodanom Živkovićem te osječkim parohom , Protojerejem Aleksandrom Đuranovićem.

Očekuje se završetak gradnje SKC u Osijeku-juli 2023.

Autor knjige „ Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku“,

 Zoran Mišković, rođen je u Osijeku te  je prvi član pododbora Prosvjete u Osijeku koji je postao član kao maloljetna osoba, (sa 5 godina),  dakle  član  je od 1998. godine.. Njegov otac, dr. Milorad Mišković je najduži član Prosvjete, od 1959.g, dakle postao je član prije više od 60 godina. Autor je, kao novosadski student Medicine, paralelno studirajući, izučavao arhive i prikupljao građu za knjigu koju smo   predstavili. Knjiga „Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku“ najreprezentativnije je djelo napisano o Srbima u Osijeku. Riječ je o monografiji o srpskim društvima u Osijeku od sredine 19. do sredine 20. stoljeća. Knjiga je značajan doprinos istraživanju uloge Srba u razvoju osječkog društva. Dr. Zoran Mišković  član je Matice srpske od 2012. godine. Smatramo da je to najadekvatniji način da se, kroz ovu knjigu, kao Pododbor Prosvjete, predstavimo u  najstarijoj književnoj, kulturnoj i naučnoj  instituciji Srba, Matici srpskoj. SKD „Prosvjeta“ pododbor Osijek je jedna od dvije ustanove, u Republici  Hrvatskoj, od ukupno 22 ustanove,  koja ima suradnju sa Maticom srpskom.

U drugome dijelu programa autor knjige dr. Zoran Mišković predstavio je svoju knjigu. Višegodišnji sistematski rad, izučavanje građe u arhivima te privatnim zbirkama, poteškoće u pristupu pojedinim arhivima, nedostupnost pojedine građe , nije omelo autora u ustrajnosti da izda ovo značajno djelo. Srbi su dali značajan doprinos razvitku  osječkog društva, kroz  SPD „ Gusle“ , SKDP /SKD „ Prosvjetu“, Srpsku čitaonicu, Srpsku štedionicu te brojne ugledne pojedince ( Slavka Atanasijević, Marko Tajčević, Milutin Milanković,…) Predstavljanje knjige sa svim značajnim segmentima bilo je impresivno te jako dobra osnova za daljnji istraživački rad  i stvaralaštvo  mladog autora. 

Programu je prisustvovao generalni sekretar SKD „ Prosvjeta“ Slobodan Živković, upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr. Zoran Đerić  te 30-ak gostiju iz Novog Sada, Osijeka, Beograda i okoline.

Slijedećeg dana, 1. 7. 2023. g.,  u sklopu radnog posjeta, delegacija SKD „ Prosvjeta“ pododbor Osijek, na čelu sa generalnim sekretarom Društva Slobodanom Živkovićem, posjetila je nove prostorije Društva novosadskih književnika. Primio nas je predsjednik Društva Nenad Šaponja, književnik, dr. Zoran Đerić te pjesnik Perica Milutin. Tom prilikom  , član Književne sekcije Pododbora, Milenko Vasiljević Čiko, odrecitirao je svoju pjesmu „ Na grobu moga oca“.

Predsjednik pododbora: Zdenko Čikara%d blogeri kao ovaj: