Učenici iz brojnih mjesta Hrvatske posjetili Beograd

SKD ”Prosvjeta” organizirala je značajan broj polaznika za ovogodišnji kamp Pobednik u Beogradu. Organizator kampa je Nova inicijativa mladih iz Beograda. Učenike iz R. Hrvatske je, u vrlo kratko roku, organizirala SKD ”Prosvjeta” u suradnji sa svojim pododborima i učiteljima koji predaju Srpski jezik i kulturu te predstavnicama Vijeća KKŽ. Kamp je organiziran u vremenu od ponedjeljka, 07. 08. do četvrtka, 10.08.2023. godine. Polaznici kampa su djeca i mladi uzrasta od 12 do 18 godina tj. učenici osnovnih i srednjih škola. Na kamp su krenula 132 polaznika a u pratnji su bili učitelji iz C modela i predstavnici pododbora SKD ”Prosvjeta”, ukupno 13 odraslih u pratnji prema propozicijama organizatora.

Polaznici su bili smješteni u učeničkom domu Milutin Milanković u Beogradu. Tokom četiri dana boravka u Beogradu učenici su imali bogat program. Nakon dolaska u Beograd (prvi dan  posjete) učenicima je nakon dolaska u učenički dom ”dobrodošlicu” poželjela kiša tako da se nije moglo ići u planiranu šetnju kroz centar Beograda. Vrijeme je iskorišteno za odmor i podjelu majica i kapa koje je osigurao organizator kampa Nova inicijativa mladih.

Drugi dan su polaznici imali prilike čuti pozdrav Arnoa Gujona u ime Ministarstva spoljnih/vanjskih poslova što je medijski bilo popraćeno od tri TV ekipe. Nekoliko učenika iz R. Hrvatske dalo je izjave za medije. Nakon toga, u grupama, bila je organizirana posjeta Narodnom muzeju gdje su polaznici imali vodiče i mogućnost razgledavanja bogatog fundusa muzeja. U popodnevnim satima učenicima je bilo omogućeno kupanje i druge aktivnosti na Adi Ciganliji te posjeta Kalemegdanskoj tvrđavi. Treći dan je počeo s posjetama stadionima Crvene zvijezde i Partizana gdje su polaznici i pratnja dobili prigodne poklone. Nakon toga su đaci posjetili Muzej Nikole Tesle te su imali priliku vidjeti i ”osjetiti” neke od  eksperimenata.

U popodnevnim satima svi polaznici su posjetili Hram Svetog Save gdje su uz pratnju vodiča imali priliku čuti o izgradnji hrama, ikonostasu i drugim zanimljivostima vezano uz odabir lokacije za impozantnu građevinu. Četvrti dan učenici su prisustvovali Istorijskom satu/času o epohi Kroz povijesnu/istorijsku monodramu Vojvode Janka Katića u prvom licu u izvođenju glumca Aleksandra Dunića. Nakon toga učenici su posjetili Narodnu skupštinu Republike Srbije gdje ih je pozdravio predsjednik Skupštine dr. Vladimir Orlić i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović.

Četverodnevna posjeta Beogradu završena je posjetom Avalskom tornju a kiša je onemogućila odlazak do Spomenika Neznanom junaku. Nakon toga uslijedio je povratak svih polaznika kampa u Hrvatsku i svojim kućama. Učenici, polaznici ovogodišnjeg kampa bili su iz brojnih mjesta širom Hrvatske: Koprivnica, Križevci, Daruvar, Pakrac, Lipik, Novska, Krnjak, Vojnić, Vrginmost, Topusko, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Novska, Kistanje, Udbina, Donji Lapac, Slunj, Korenica, Karlovac, Ogulin i Zagreb. SKD ”Prosvjeta” je animirala polaznike, organizirala prijevoz autobusima koji su cijelo vrijeme bili s polaznicima kampa i vozili učenike po Beogradu te financijska sredstva za prijevoz u Beograd i nazad. Organizator kampa, Nova inicijativa mladih iz Beograda osigurala je smještaj u đačkom domu, prehranu, ulaznice za posjete znamenitostima i druge prigodne poklone. Kako bi sve planirane aktivnosti mogli uraditi na vrijeme organizator je osigurao  i policijsku pratnju tokom sva četiri dana boravka u Beogradu koja je olakšavala brže kretanje i sigurniju vožnju polaznika. 

Posjeta Beogradu bila je pod Pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

%d blogeri kao ovaj: