Veliki omaž Nikoli Tesli u Madridu

nikola_tesla

MADRID – Skup omaža brojnih umetnika, naučnika, blogera, muzeja i organizacija širom sveta iz prethodne decenije o srpskom naučniku Nikoli Tesli postavljen je u renomiranom izložbenom prostoru Fondacije Telefonika u Madridu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i direktor beogradskog muzeja “Nikola Tesla” Branimir Jovanović kao i ambasador Srbije u Madridu Danko Prokić.

Složena postavka pod nazivom “Nikola Tesla: budućnost je njegova”, koja je otvorena juče, zapravo je skup omaža brojnih umetnika koji su mu priređeni u protekloj deceniji, navode u toj fondaciji.

Među njima su američki kreator video igrica, hrvatska umetnica video instalacija, srpski reditelj animiranog filma, holandski koreograf, kao i nekoliko inženjera ali i repera, pevača, glumaca, grafiti umetnika, pisaca, ekologa…

Svi oni osećaju veliko divljenje za Nikolu Teslu i svako je želeo da mu na sebi svojstven način oda priznanje. U njihovim očima Tesla je ne samo romantična, mesijanska figura već i ikona savremene kulture.

Postavka analizira zašto i kako Tesline baštine i predstavlja srpskog velikana u njegovoj suštinskoj, naučnoj dimenziji, prikazujući njegov fantastični razvojni put kroz njegovo delo, ističe se u katalogu izložbe.

Svečanom otvaranju prisustvovalo je više od 500 zvanica, među kojima i veliki broj uglednih predstavnika iz španskog naučnog i društvenog žvota, predstavnika ambasada i srpske dijaspore u Španiji, saopšteno je iz naše ambasade u Madridu.

Istog dana održan je okrugli sto na temu Teslinog životnog dela, na kojem su učestvovali autori izložbe, Migel Delgado i Marija Santojo, kao i zamenik direktora muzeja NikolaTesla u Beogradu, Vladimir Jelenković.

Izložba “Nikola Tesla: budućnost je njegova” traje do 15. februara 2015.

%d blogeri kao ovaj: