Beograd:Izložba “Srpske rukopisne knjige iz Odeljenja Ruske biblioteke”

U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije otvorena je izložba “Srpske rukopisne knjige iz Odeljenja rukopisa Ruske državne biblioteke”.
Otvaranje izložbe “Srpske rukopisne knjige iz Odjeljenja Ruske biblioteke”

Fotoizložbom domaćoj publici je predstavljen dio bogatog rukopisnog fonda Ruske državne biblioteke, od posebnog značaja za historiju srpske pismenosti.

Zamjenik upravnika NBS i rukovodilac Sektora za bibliotečko-informacionu delatnost dr. Vladan Trijić osvrnuo se na sveukupno stanje rasutog srpskog rukopisnog naslijeđa primjetivši da se u  ex Jugoslaviji čuvalo otprilike isto onoliko rukopisa koliko i van nje, da bi u Srbiji ostala možda tek petina te baštine, prenosi RTS.

Do toga je došlo, kako je rekao, uništavanjem i rasejavanjem.

“Prirodno i nasilno uništavanje svelo je sveukupno nasleđe na hiljade rukopisa od desetina i stotina hiljada, dok je rasejavanje dovelo do toga da su i te hiljade raštrkane po javnim institucijama i privatnim kolekcijama od Vladivostoka do New Yorka”, ukazao je Trijić.

“Srpsko rukopisno nasleđe, izuzetno raznovrsno i vredno, sačuvano je u relativno malom broju primeraka što nam, pomalo paradoksalno, budi nadu da će u budućnosti biti moguće njegovo virtuelno okupljanje”, dodao je Trijić.

Autorica izložbe i glavni paleograf Ruske državne biblioteke dr. Marina Semjonovna Krutova rekla je da ta institucija čuva više od 680.000 jedinica rukopisa od 11. do 21. veka na svim slavenskim jezicima i da poseban značaj imaju spomenici pisani ćirilicom.

U Narodnoj biblioteci Srbije predstavljeni su jedinstveni spomenici srpske pismenosti, rukopisne knjige i arhivska građa iz perioda od 14. do 19. vijeka, pisani srpskom redakcijom crkvenoslavenskog jezika, zatim na ruskoslavenskom jeziku, srpskom i ruskom narodnom jeziku.

Pažnju naročito privlači, kako je primijetila autorica, znamenita Raška krmčija, zbornik crkvenih pravila i državnih zakona, pisana na pergamentu 1305. godine u Rasu, za manastir Hilandar.

U svim slavenskim zemljama, prema riječima Krutove, posebno se poštovao svetitelj Nikola Mirlikijski, a u Ruskoj državnoj biblioteci se nalazi  i čuveni spomenik slavenske pismenosti sačinjen u skriptorijumu Kremlja, koji sadrži više od 430 minijatura, a među njima su i 34 minijature sa predstavama Stefana Dečanskog i članova njegove porodice.

Cilj izložbe, koja se može pogledati do 22. juna, a realizira se u suradnji s Fondacijom “Andreja Prozvanog”, jeste da ukaže na kulturno-historijsku osnovu jedinstva bratskih slavenskih naroda i na njen, ne samo nacionalni, nego i svetski značaj, istakla je Krutova.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: