Dani preobraženja Srba u Rumuniji

Međunarodna manifestacija “Dani preoberaženja Srba u Rumuniji”, održana je od 17. do 20. augusta, a podržali su je Departman za međunarodne odnose Vlade Rumunije, Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru i Općina Vršac.

Književno-duhovna manifestacija, čiji su počasni gosti bili predstavnici Udruženja književnika Republike Srpske/BIH i na kojoj su učestvovali pisci iz deset zemalja Europe i Amerike, zvanično je otvorena u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru, gdje je prisutne pozdravio i poželio uspješan rad Vladan Tadić, generalni konzul, piše u saopćenju Prosvjete iz Beča, prenosi RTS.

Delegacija Saveza Srba, na čelu sa dr. Slavomirom Gvozdenovićem, položila je cvijeće na spomenike Dositeju i Crnjnskom u Temišvaru, nakon čega su se pisci uputili u Staru Moldavu, a zatim u Belobrešku, posjetom Srpskoj pravoslavnoj crkvi i učešćem na književnoj večeri u književnom kružoku Žarko Despotović.

Drugi dan manifestacije započeo je održavanjem okruglog stola pod nazivom Kapitalne knjige Srba u dijaspori, zatim uručivanjem Velike bazjaške povelje pjesniku Radomiru Uljareviću iz Podgorice, a završen je održavanjem Međunarodnog susreta pjesnika u SKC Sveti Sava u Bazjašu, uz prisustvo episkopa budimskog i temišvarskog Lukijana, Vladana Tadića, generalnog konzula, Slavoljuba Adnađa, srpskog poslanika u parlamentu Rumunije, Aleksandra Čotrića, narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije, Miodraga Jakšića, predsjednika Matice iseljenika Srbije, Radomira Andrića, predsjednika Udruženja književnika Srbije i mnogih drugih.

Rad SPKD Prosvjeta iz Austrije predstavila je sekretar Svetlana Matić, ističući značaj ovakvih susreta i književnih manifestacija, s obzirom na zajednički strateški cilj očuvanja srpskog jezika, nacionalnog i kulturnog identiteta Srba ma gde oni živeli.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: