Ispod površine Pikasove slike još jedna Piksova slika

picasso2

Ispod površine jednog od najranijih remek dela čuvenog Pabla Pikasa “The Blue Room”, američki kustosi i naučnici su uz pomoć infracrvenih zraka otkrili skrivenu sliku.

U proteklih pet godina, oni su radili na skrivenoj slici na kojoj se nalazi portret nepoznatog muškarca, a pitanje koje se nameće je ko je taj čovek, prenosi AP.

Konzervatori su dugo sumnjali da se nešto nalazi ispod Pikasove slike iz 1901. godine koja se nalazi u Kolekciji Filipsa u Vašingtonu od 1927. godine.

Infracrveni snimci su prvi put 2008. otkrili bradatog čoveka glave oslonjene na ruku sa tri prstena, a na sebi ima jaknu i leptir mašnu.

Tehnička analiza je potvrdila da je sakriven portret Pikaso naslikao verovatno neposredno pre slike “The Blue Room”, navode kustosi. Pošto su otkrili portret konzervatori su koristili i druge tehnologije skeniranja slike kako bi proučili detalje.

“U zanosu inspiracije on je morao da naslika sliku”, objasnila je kustos Suzan Behrends Frenk otkrivajući da je drugu sliku Pikaso užurbano naslikao.

“On nije mogao sebi da priušti novo platno svaki put kada bi imao ideju za sliku, pa je preslikavao postojeće, a radio je i na kartonu, pošto je platno skuplje”, objasnila je ona.

Izvor:Tanjug

 

%d blogeri kao ovaj: