Mali Brijun: Otvorena sezona Kazališta Ulysses

Premda je ove godine sezona Kazališta Ulysses otvorena istovremeno kada i Pulski filmski festival, koncertu otvorenja prisustvovala je iznimno brojna publika koja je do posljednjeg mjesta popunila utvrdu Minor i štoviše, nije se tražila stolica više, nego čak četiri reda sjedala više od predviđenog, piše Glasistre.

Foto: N. Lazarević

Naime, u subotu navečer otvorena je ovogodišnja, 17. sezona Kazališta Ulysses. Loš razglas kumovan jakim udarima vjetra nije spriječio da publika dva sata odsluša gotovo već tradicionalni Šerbedžijin repertoar koji se izvodi prilikom otvorenja sezone ovoga kazališta, ali i dvojicu glazbenih virtuoza – Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića te gošću, izvrsnu američku violinisticu Yvette Corneliu.

Foto: N. Lazarević

Publika je došla iz Zagreba, Slavonije, Slovenije, ali i Italije, njemačkog govornog područja, a ima onih koji svake godine (ne)vremenima unatoč prate otvorenje sezone ovoga kazališta, piše nadalje Glasistre.

Šerbedžija je počeo koncert monologom o svome životu i veš-mašinama. Veli da se oženio s 23. i da je prva supruga bila balerina, i kada mu je krenulo 1974. godine su “skupili keš i kupili mašinu za veš koj su zvali Hamlet”, a nakon rastave, kada su imali dvije mašine, “njoj je ostala za pranje, njemu za sušenje”.

Virtuozi Stefanovski i Tadić, izvrsno raspoloženi, oduševili su brojnu publiku svojim nadahnutim izvedbama koje malo koga mogu ostaviti ravnodušnim, a Stefanovski je naglasio da je ovdje treći ili četvrti put te da ga nanovo svaki put oduševljava ambijent ovog prekrasnog, rajskog otočja.

Yvette Cornelia predstavila se kao izvrsna violinistica, iznimno talentirana i sugestivna u preciznim, nadahnutim interpretacijama, a predstavila se i kao pjevačica otpjevavši englesku verziju pjesme Livia Morosina.

Foto: N. Lazarević

Šerbedžija se potom u svome obraćanju publici prisjetio i Mate Parlova, legendarnog boksača koji je volio poeziju podsjetivši nazočne da će se predstava njemu posvećena odigrati od 11. kolovoza u utvrdi Minor, a redatelj predstave je Aleksandar Švabić, inače mladi Puljanin koji je debitirao u Ulyssesu prošle godine s Fassbinderovom predstavom “Stranac”.

Predstava “Mate Parlov” nastala je u koprodukciji kazališta Ulysses i BITEF Teatra, gdje glume Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija, Jerko Marčić i Dejan Dedić.


Izvor: Glasistre.hr

%d blogeri kao ovaj: