Nova uloga festivala srpskog filma u svijetu

U Filmskom centru Srbije najavljeno je da će i ove godine, na već tradicionalnim festivalima srpskog filma u svijetu, zahvaljujući dijaspori, biti predstavljeni najnoviji domaći filmovi. Pored već afirmiranih festivala u Chicagu, Vancouveru i u Australiji, uskoro se može očekivati organiziranje festivala i u Parizu i Beču.

S prošlogodišnjeg Festivala srpskog filma u Chicagu

U Filmskom centru Srbije, na konferenciji za novinare, najavljeno je, prenosi RTS, da će i ove godine, na već tradicionalnim festivalima srpskog filma u svetu, zahvaljujući srpskoj dijaspori, biti predstavljeni najnoviji srpski filmovi.

“Festival srpskog filma u Chicagu postoji već 5 godina i možemo reći da je to danas možda najznačajnija kulturna manifestacija, iza koje stoji srpska zajednica u Chicagu, državi Illinois, pa možda i u celoj Americi” istakla je Slavica Petrović, predsjednica UO festivala u Chicagu.

“Naš festival podržava gradonačelnik Chicaga, ali i naša ambasada u Washingtonu i generalni konzulat u Chicagu. Značajno je reći i da izveštaje o srpskom filmskom festivalu prenose vodeći američki mediji, a za američke novinare organizujemo prethodno i screening filmova koje prikazujemo.”

“Chicago je i filmski grad u kome postoje velike producentske filmske kuće i mi želimo da ih povežemo sa našim producentima i ukažëmo im na mogućnost snimanja filmova u Srbiji, koja ima atraktivne lokacije i veoma sposobne filmske umetnike i filmske stvaraoce svih profila”, rekla je između ostaloga  Slavica Petrović, inače osnivač i urednica “Srpskog ogledala” najznačajnijeg štampanog srpskog glasila u Americi.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: