Nagrada “Desanka Maksimović” dodijeljena pjesniku Milanu Nenadiću

Književna nagrada koju dodeljuje Zadužbina “Desanka Maksmović” i nosi njeno ime dodijeljena je za 2017. godinu pjesniku Milanu Nenadiću, saopćio je predsjednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić u Narodnoj biblioteci Srbije.
Milan Nenadić

Suvajdžić je rekao da je odluka donijeta jednoglasno, a osim njega u žiriju su bili pjesnik Miroslav Maksimović, prof. dr Valentina Pitulić, mr. Jovan Pejčić i dr. Svetlana Šeatović.

Oni su dodijelili nagradu Nenadiću za sveukupni doprinos srpskoj poeziji.

Inače, laureat je rođen 1947. godine u Grkovcima kod Bosanskog Grahova i studirao je jugoslovensku književnost i suvremeni srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1974. živio je u Beogradu, od 1984. u Zrenjaninu, a od 1998. živi u Novom Sadu. Osim poezije, piše književnu kritiku, eseje i prevodi.

Do sada je objavio više od 19 knjiga poezije, a s Ileanom Ursu prepjevao je s rumunjskog na srpski jezik knjigu izabranih stihova Mihaila Eminescua “Svetlonoša”.

Nenadić je dobitnik više značajnih priznanja i nagrada među kojima su Dučićeva nagrada, Nagrada Milan Rakić, Zmajeva nagrada, Kočićevo pero, nagrade Branko Ćopić i Laza Kostić kao i nagrade Saveza književnika Rumunije .

“Redak je primer pesnika stilski tako izbrušenog i doteranog izraza u savremenoj srpskoj poeziji. Istančani majstor vezanog stiha, artioficijenli čuvar tradicije , majstor zanata. Gde god da je gradio duboko je zasecao, temeljno klesao, majstorski cizelirao. Nenadić piše iz gorkog obilja ličnog udesa, divljeg kanona istorijskog iskustva, zvezdarnih obrazaca, svetske i nacionalne poezije”, piše u obrazloženju odluke žirija.

Navodi se, također i da je Milan Nenadić “bogomdani pesnik”.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: