Teška situacija u Algoritmu: Hrvatski knjižarski lanac pred stečajem

Foto: Damir Krajač/CROPIX

Najvećem hrvatskom knjižarskom lancu Algoritmu MK od ponedjeljka je blokiran račun i vjerojatno će završiti u stečaju s dugom prema nakladnicima od 30-ak milijuna kuna, doznaje se od Zajednice nakladnika koja pokušava spasiti knjižarsku infrastrukturu i oko 260 radnih mjesta u Algoritmovim knjižarama.

Kako bi se spriječilo zatvaranje knjižara Algoritma MK, hrvatski izdavači, okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pokrenuli su pregovore s drugim vlasnicima knjižara koji bi mogli preuzeti u najam barem dio od 31 Algoritmove knjižare, rekao je u četvrtak Hini predsjednik Zajednice nakladnika Mišo Nejašmić.

»Aktivirali smo se na spašavanju knjižarske infrastrukture i uputili poziv čitavom nizu kolega koji mogu potencijalno preuzeti knjižare, s obzirom da će ovo vrlo vjerojatno završiti u nekom stečaju. U našem su fokusu 260 zaposlenih u sustavu knjižara Algoritam MK i način na koji će im se pružiti mogućnost da u što kraćem vremenu, zajedno s knjižarama, budu preuzeti od drugih knjižarskih kuća«, ističe Nejašmić.

Algoritam MK je knjižarski sustav u čijem je lancu 31 knjižara, Algoritam nakladništvo je 99-postotni vlasnik, a jedan posto drži Mozaik knjiga. Algoritam nakladništvo je već dvije godine u predstečajnoj nagodbi, ali mu nije blokiran račun, pojasnio je Nejašmić.

Tisak Media, koji ima 30 knjižara, kolateralna je žrtva priče s Agrokorom i njegova sudbina također je neizvjesna. Dio knjiga prodaje se i putem kioska Tiska kojih je diljem zemlje oko 1000, a koji su također vezani uz Agrokor.


Izvor: Novilist.hr

%d blogeri kao ovaj: