Nagrada “Dositej Obradović” akademiku Ljubomiru Simoviću

Akademiku, pjesniku i esejisti Ljubomiru Simoviću, uručena je nagrada “Dositej Obradović” za životno djelo.
Ljubomir Simović

Nagradu za svestrani doprinos u svim naučnim i umjetničkim disciplinama dodjeljuje Zadužbina “Dositej Obradović” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Narodne banke Srbije.

U obrazloženju žirija navedeno je da Simovićeva umjetnička visina podržava i dositejevsko nastojanje za opstanak i napredak srpskog naroda.

Uručujući nagradu predsjednik Upravnog odbora “Dositejeve zadužbine” Dušan Ivanić, rekao je da ne postoji niko ko bi bolje oslikavao Dositejeve poruke “slobodno rasuđivati, slobodno misliti i slobodno suditi”.

Po uručenju nagrade, Simović je rekao da “Dositej u mnoštvu pisaca kod njega zauzima posebno mesto, između ostalog, zbog njegove aktuelnosti i želje da Srbiju približi porodici evropskih prosvećenih naroda”.

“Nikoga slepo ne slušaj, sve proveravaj. Ima li danas aktuelnije poruke od ove i može li ona do nas da dopre znajući koliki su tiraži knjiga u Srbiji”, upitao je Simović.

Laureat je uputio poruku, koja bi mogla da bude i odgovor na pitanje koje je postavio.

“Isključi radio, isključi televizor, ostavi novine koje nisi do kraja pročitao, sedi pod drvo i čitaj Dositejeve knjige”, rekao je Simović


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: