Nakon stabilizacije, punim jedrima naprijed

Nadamo se da ćemo nakon što je stabilizirano poslovanje u što skorije vrijeme formirati nove pododbore SKD-a “Prosvjeta” na prostoru od Umaga do Dubrovnika i ojačati područje Like i sjeverne Hrvatske te da ćemo u sljedećem razdoblju imati još snažnije društvo i jaču Skupštinu, poručio je sa “Prosvjetine” Skupštine Milorad Pupovac.

Generalni sekretar SKD-a “Prosvjeta” Slobodan Živković na ovoj će funkciji ostati još četiri godine, jednoglasno su zaključili delegati na sjednici Skupštine održanoj u subotu, 5. marta, u Zagrebu.

Sjednica će osim po usvajanju izvještaja za prošlu godinu biti upamćena i po sudjelovanju patrijarha Porfirija koji je u svojoj besjedi ponovio spremnost SPC-a i ponudio pomoć za suradnju s “Prosvjetom”, kao i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca koji je, ističući potrebu suradnje srpskih institucija u zemlji, podsjetio da ove godine pada 25. godišnjica osnivanja SDSS-a, ZNV-a i SNV-a.

Nakon ustanovljavanja kvoruma, prisutnima se obratio patrijarh SPC Porfirije, ističući da je “Prosvjeta” najvažnija kulturno-obrazovna organizacija Srba u Hrvatskoj.

– Zato i SPC, ne samo da je uvek uz “Prosvjetu”, nego se osjeća da je uloga crkve na ovim prostorima vezana za naš narod, prožeta i identična sa zadatkom i djelovanjem “Prosvjete” – rekao je Porfirije i naglasio važnost identiteta zbog povezanosti s unutrašnjom snagom i zdravljem pojedinca i zajednice.

– Tamo gde smo nestabilni, pa smo se marginalizujući svoj identitet čak uklopili u sredinu u kojoj živimo, tamo je u najmanju ruku reč o samoobmani i u takvom kontekstu javlja se niz problema koji su poznati svima, a naročito vama koji ste odrasli i ovde živite sav svoj život. Radujem se što sam s vama i dubinski osećam i razumem značaj “Prosvjete” na ovim prostorima za naš narod. Iz tog razloga i crkva u celini i ja s pozicije na kojoj se nalazim i s iskustvom života u Hrvatskoj stojimo vam na raspolaganju – zaključio je patrijarh.

Saborski zastupnik Milorad Pupovac podsjetio je na niz godina koliko je trebalo da se vrati zgrada u Preradovićevoj u kojoj je nekad bilo Kolo srpskih sestara i djevojački internat.

– Prostor u cijeloj zgradi se uređuje i vjerojatno će do sljedeće skupštine cijela zgrada biti uređena na korist i diku Srbima, ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, pa i izvan nje, pogotovo što je cilj da podizanjem još jedne zgrade ostvarimo istinski pravi značajan kulturni centar. Prije 25 godina osnivali smo organizacije: najprije je 5. marta 1997. osnovan SDSS, koji je podnio proces značajan za “Prosvjetu” jer su nakon toga osnovani brojni pododbori u istočnoj Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske, postajući snažna aktivna i važna komponenta “Prosvjete”. Nakon toga je osnovano Zajedničko veće opština, na kraju i SNV i zbog toga je ova godina važna za nas. Nadamo se da ćemo u što skorije vrijeme formirati nove pododbore na prostoru od Umaga do Dubrovnika i ojačati pododborima područje Like i sjeverne Hrvatske te da ćemo u sljedećem razdoblju imati još snažnije društvo i jaču skupštinu – podvukao je Pupovac.

Prisutnima se obratio i predsjednik Savjeta SNV-a Dejan Jović koji je ukazao na značenje suradnje SNV-a i “Prosvjete” u očuvanju identiteta i tradicije Srba u Hrvatskoj. Jednoglasno su usvojeni izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2021. kao i izvještaj Nadzornog odbora. “Prosvjeta” je u 50 aktivnih pododbora i niz specijaliziranih aktivnosti imala 1646 članova koji plaćaju članarinu te još 500 maloljetnih članova. Uz sva ograničenja zbog epidemije korone, pri čemu je najveći problem bio ograničavanje broja prisutnih u zatvorenim prostorima, pododbori su s većim ili manjim teškoćama uspjeli održati svoje aktivnosti, ističe se u izvještaju o radu.

Iz financijskog izvještaja vidljivo je da su ukupni prihodi lani iznosili 11,4 milijuna kuna, a rashodi 11,3 milijuna, uz ostvarenu dobit od 74,9 tisuća kuna. U odnosu na godinu ranije, prihodi su povećani za 28,8 posto zbog proračuna i donacija, dok su rashodi povećani za 34,3 posto zbog obračunate amortizacije.

Lani je otplaćen kredit koji je “Prosvjeta” na ime ranijih dugova imala prema Erste banci. Sve obaveze plaćene su na vrijeme. Društvo je financijski stabilno, normalno funkcionira i nema neplaćenih računa iz 2021. godine, dok pododbori odgovorno realiziraju programe, navodi se u izvještaju Nadzornog odbora koji je iznijela njegova predsjednica Jelena Nestorović, uz zaključak da je “Prosvjeta” uspjela potpuno stabilizirati financijsko poslovanje.

Sada SKD može više pažnje i aktivnosti usmjeriti na sređivanje i uređenje vraćene imovine i u pravcu povećanja izvanrednih prihoda i poboljšanja kvalitete svojih programa, naglašava Nadzorni odbor.

S obzirom da generalnog sekretara, kojem je vrlo brzo isticao mandat, po Statutu može birati Skupština, tijela “Prosvjete” složila su se da je Slobodan Živković odlično radio i da može ostvariti još jedan mandat. Jednoglasno je izabran, “kao jedini generalni sekretar u zemlji koji je izabran u prisustvu patrijarha”, kako je to izrekao potpredsjednik SKD-a Duško Ljuština koji je zajedno s dvoje kolega, Sinišom Tatalovićem i Radmilom Latas, te predsjednikom Milom Radovićemvodio sjednicu. Skupštini se obratio i Živković.

– U prethodnom periodu radio sam kako sam najbolje znao i umeo, a zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji i komunikaciji uspeli smo mnoge stvari preokrenuti u pozitivnom pravcu – rekao je i naglasio potrebu međusobnog pomaganja oko ostvarenja značajnih pomaka.

– Društvo smo financijski stabilizirali, ali treba da učinimo pomake u programskom smislu. Imamo značajnu pomoć drugih srpskih organizacija, a tu prije svega mislim na SNV i Milorada Pupovca koji su osigurali ozbiljna sredstva za značajniji iskorak “Prosvjete”, imajući osjećaj za potreba Društva i ljudi na terenu. S jačanjem programskih aktivnosti trebamo privući mlade ljude koji i dalje imaju rezerve oko uključivanja u društvene aktivnosti. Na dobrom smo putu, energija postoji i sa smirivanjem pandemije mislim da ćemo, ovako stabilni, učiniti sve što bude u našoj moći da te ciljeve postignemo – naglasio je Živković.

Predsjednica pododbora u Vrginmostu Senka Crevar, podijelila je s prisutnima radost zbog odlikovanja Karađorđevom zvezdom, ističući da je primila orden i u ime svih s kojima je radila i surađivala. Zahvalila je podršci “Prosvjeti” oko programa pododbora, kao i za podršku njenom radu kao učiteljice srpskog jezika.

Predsjednice pododbora Mali Gradac i Petrinja Željka Marčinko i Mara Vilus naglasile su nedostatak adekvatnog prostora za aktivnosti pododbora. Dok Vilus drži sastanke u svom kontejneru, u Malom Gradcu drže probe u vatrogasnom domu, jer je Dom kulture teško oštećen u potresu. Predsjednik pododbora Dvora Marijan Janošević ponudio je obnovljene prostore tamošnjeg Doma kulture ovim dvama pododborima na korištenje, dok je predsjednik Radović naglasio da će “Prosvjeta” učiniti što može na rješavanju ovog pitanja.

Izvor: https://www.portalnovosti.com/nakon-stabilizacije-punim-jedrima-naprijed
Piše: Nenad Jovanović
Foto: Nenad Jovanović

%d blogeri kao ovaj: