Otvorenje izložbe “Izvezene priče”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “Izvezene priče” u utorak 19. 09. 2023.  u 19 sati u SKD “Prosvjeta”, Preradovićeva 21, Zagreb.

Izložba etnološko – umjetničke radionice  u Bukovici

Etnološko – umjetnička radionica u Bukovici održana u travnju 2023. godine okupila je interdisciplinarni tim glazbenika, grafičkih dizajnera i suvremenih umjetnika, te na višednevnoj radionici bilježila  pjesme, recepte i legende, ornament, priče i karakteristične društvene momente.
Ovi specifični elementi reinterpretirani su u umjetničkim radovima petnaestak umjetnika.
Izložba osim kroz radove suvremenih umjetnika i članova kulturno umjetničkih društava komunicira kroz različite medije, film Zorana Tadića “Druge” iz 1972. snimljen u Žegaru Obrovačkom,  izložbu autorice, Zoje Radić, kustosice Kninskog muzeja koja  kroz fotografije Andrije Matkovića, koja evocira etnografsku baštinu kninskog područja od 30-tih do 80-tih godina prošlog stoljeća, glazbu koju bilježi i izvodi Zbor Fige i članice KUD-a  “Dositej Obradović” iz Kujundžijske glavice, djevojčice  Elena i Irina Radmilović.

Suvremena bilježenja i interpretacije baštine na izložbi su zastupljena u vezenim radovima “Domaće radinosti”, zajedničkim radovima i radovima  suvremenih umjetnika i kulturno umjetničkih društava među kojim je i zajednički rad umjetnika Marka Markovića i Ružice Karanović iz Kistanja, izvezena parola “Jedi dok ima”  u tkivo etno baštine upisuje probleme suvremenog društva.

Radovi “Nerečeno” Melite Vrsaljko i Jurice Markovića, fotografije sa snimanja ove godine premijerno prikazanog filma o ukinutoj pruzi – “Knin-Zadar”, te inserti  sa snimanja “EU Wolf”  Jadrana Bobana iznosi portrete ljudi i Bukovice vezane za društvene fenomene i legende  o Bukovici.

Paradigmatski rad izložbe je fotografija  “Obraćam vam se kao čovek čovjeku” umjetnika Borisa Burića iz serije radova “Dnevnik koincidencija” nastao na radionici u Bukovici.
Umjetnik različitim sredstvima, od intervencija, dosjetki i akcija bilježi podudarnosti, kontradikcije i slučajnosti između onoga što  je opazio, čuo ili čitao u lokalnim novinama te ih inkorporira u vlastiti umjetnički rad  koji obuhvaća međusobno povezane sociološke teme kao što su identitet, politika, demografija i okoliš.

Suradnja i stvaranje prijateljstva s lokalnim stanovništvom vidljiva je u radovima Karle Kuzmanić u otkrivanju recepata i obiteljskih povijesti, te u radu Gilde Bavčevića koji prenosi domaćinsku atmosferu kroz povezanost Gaje i Zlaje dvojce pobratima čuvara baštine, dok je propitivanje društvene sredine i traganje za odgovorima na ukorijenjene probleme bukovačkog kraja prisutno u radovima autorica Mariete Vulić i Gracije Požar.

Na izložbi su isprepletena različita razdoblja, glazba, okusi, boje i mirisi Bukovice, kroz smokve, skradinsku tortu i rakiju.

Izložba je otvorena do 07. 10. 2023.

Sudionici: Jadran Boban, Gracija Požar, Jurica Marković, Boris Burić, Nikola Križanac, Karla Kuzmanić, Marko Marković, Marieta Vulić, Melita Vrsaljko, Zrinka Dožić, Zbor Fige, Gildo Bavčević, Zoran Tadić, Zoja Radić, Elena i Irina Radmilović.

Kustosica: Davorka Perić
Organizacija: SKD “Prosvjeta”
Financijska podrška: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće
Zahvale: Zagreb film, Hrvoje Hribar, Kninski muzej, SKUD “Dositej Obradović”

%d blogeri kao ovaj: