Radionica ojkanja u Kuli Stojana Jankovića nadmašila sva očekivanja

bbimagehandler

U organizaciji Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, u Islamu Grčkom u okviru projekta „Duga iznad Kule“ održana je treća radionica ojkanja/groktenja.

Voditelji radionice bili su maestro dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Zagreb i dr. sc. Sanja Ranković, profesorica tradicijskog pjevanja na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Zahvaljujući velikom entuzijazmu polaznica/ka te izvanrednim edukatorima, Sanji i Jošku, ovladavanje tehnika ojkanja/groktenja bilo je tako uspješno da se pri kraju radionice odlučilo da se grupa prijavi za javni nastup na manifestaciji na dan Uspenja presvete Bogorodice pored manastira Krupa 28.08. te na trećoj folklornoj manifestaciji KUD-ova u Medviđi, 29.08. Gledatelji su ih nagradili velikim pljeskom, a veliki broj ljudi je umjesto hvatanja u kolo pored rijeke Krupe,posegnuo za mobitelima, kamerama i fotoaparatima te su sve dokumentirali, oduševljeni da konačno čuju i vide pravi autentični način pjevanja karakterističan za njihov zavičaj.

Polaznice/i, ukupno njih 12, uz povremeno uključivanje još nekoliko zainteresiranih, bili su iz pet država, uključujući i jednog polaznika, Alejandra Karasika iz Argentine koji je izjavio: „Ne poznajem vaš jezik, po struci sam plesač i pjevač iz Argentine, u polju suvremene umjetničke prakse. Zainteresirao sam se za radionicu ojkanja zbog ljepote te umjetničke forme, neobičnog suzvučja tonova, ali također i zbog mogućnosti da dobijem barem kratki uvid u lokalne običaje i tradiciju. Moji dojmovi s radionice su veoma pozitivni, bila je to atmosfera ispunjena radom i dijeljenjem znanja i iskustava. Posebno sam bio zadivljen učenošću i stručnošću profesora i talentom pjevača. Gostoprimstvo domaćina i organizacija je bila vrhunska, a pogotovo boravak u predivnoj Kuli Stojana Jankovića.

Radionica je, prema izjavama polaznica/ka, „nadmašila sva očekivanja“ i jedina je radionica ojkanja koje se održavaju širom Republike Hrvatske a koja ima pokroviteljstvo i pravo korištenja loga Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Izvor: Banija Online

%d blogeri kao ovaj: