Sremski Karlovci: Izložba Boje snova Željka Reljića

Samostalna izložba našeg slikara iz Beča Željka Reljića, “Boje mojih snova”, biće otvorena u Sremskim Karlovcima 7. septembra u Muzeju grada Dvorac patrijarha Rajačića, prenosi RTS.
Rad Željka Reljića

Željko Reljić je rođen u Šapcu 1972. godine. Živi i radi u Beču od 2001. godine, gdje se aktivno bavi slikarstvom od 2008. Imao je više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

“Prve poteze sam naučio zahvaljujući tada maloletnoj ćerki Oliveri koja dolazi na školovanje u Beč, a već je pohađala privatnu školu slikanja u Sremskoj Mitrovcii. Pokušavam pronaći sebe u apstraktnom slikarstvu radeći tada sa akrilnim bojama slike većih i manjih formata. 2010. god postajem i zvanično samostalni slikar u Austriji, gde dobijam prostor od grada za atelje i tu nastaje prva velika kolekcija nazvana Jednoj Ženi, kombinovane tehnike na platnu. Tada kreću i prve izložbe po Austriji, Nemačkoj, Hrvatskoj. Prvo i za mene jedno od najznačajnijih izožbi u Srbiji jeste baš u Sremskim Karlovcima 2012.”, kaže za Program za dijasporu RTS-a Željko Reljić.

Osjećajni sanjar

“Duhovni lik napuštenog zavičaja Reljić je zamenio svojim pticama, letom van granica i omeđenih prostora. Željko sanja i radi. Posmatrač sanja da postane tema autorovog vizuelnog sveta i tako i on bude jedan od mnogih Srba uspelih u Beču, kao veliki multimedijalni i osećajni sanjar Željko Reljić”, napisala je, između ostalog, povjesničarka umjetnosti Ivanka Trifunović.

“Boje mojih snova, Zapravo naziv je simoboličan, jer su teme na nekoliko slika zaista i nastale u snu kao što su Balon, Mesečar, Žena sa Kispranom pa i Venecijanska tema i još neke koje ću i sada izlagati u Sremskim Karlovcima. Cela kolekcija je posvećena mojoj majci”, kaže Reljić.

Ponovno predstavljanje i izlaganje u zavičanom muzeju Sremski Karlovci je, kako kaže, značajno i nosi dozu odgovornosti i treme.

“To je naša istorija i kultura i čast za svakog umetnika kome se ukaže prilika da tu nastupa”, ističe Reljić.

Do sada je izlagao na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u Srbiji, Beču, Njemačkoj…


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: