UMJETNOST PRIBLIŽAVANJA – 15. listopada do 15. studenog 2021.

Dani srpske kulture u organizaciji SKD „Prosvjete“  ove godine odvijaju se pod godišnjom temom „Umjetnost približavanja“ koja potiče komunikaciju i daje vidljivost društvenih problema kroz  umjetničko djelovanje s ciljem poticanja na društvene  promjene i što boljim povezivanjem kulturno umjetničke scene u regionu.

Prvi dio Dana srpske kulture održao se u srpnju u Islamu Grčkom u suradnji Kulom Jankovića, lokalnim  udrugama i pojedincima.

U fokusu su povezivanje umjetnika i institucija, koprodukcije i cirkulacija kulturnog i umjetničkog programa u regionalnom kulturnom prostoru te povezivanje tzv. “visoke” i popularne kulture, umjetnosti i svakodnevnog života s ciljem stalnog popravljana društva, koju potiče progresivni i inovativni karakter umjetničkog rada. Stoga Umjetnost približavanja dodjeljuje važnu ulogu kulturi i umjetnosti u tim procesima.

Ciljevi naših aktivnosti usmjereni su na angažman i promjenu stanja, te su stoga naši projekti okidači u pokušajima normalizacije i poticanju međunacionalnog društveno političkog, kulturnog povezivanja ili jednostavno povezivanja ljudi.

UMJETNOST PRIBLIBLIŽAVANJA

književni program ČITANJE DRUGIH

15.-17. 10. 2021., 18-20 sati

PRERADOVIĆEVA 21 (u dvorištu zadnja zgrada lijevo)

Izborom i čitanjem pjesama i drugih književnih tekstova kroz nastup Staše Aras, Marka Tomaša, Ivana Ergića, Dejana Matića, Korane Serdarević, Anteja Jelenića, Ivice Prtenjače predstavit ćemo tridesetak drugih književnica/književnika iz regije.

Čitanje drugih je poetsko trodnevno javno događanje, a naši gosti pisci i pjesnici čitat će po svom izboru književne i poetske tekstove pisaca iz regije.

Razgovarat ćemo o njihovu izboru i mjestu poezije i literature danas. Koliko, kako i do koje mjere se možemo približiti ili upoznati iznova ono što već znamo ili se čini da znamo.

Što nam zbog ritma medija i propagande, izdavačkih politika i politike uopće izmiče fokusu? Koliko nam je poezija iz „zemalja u okruženju“ daleka ili bliska?

Znamo li išta o književnosti naših susjeda. Koliko je jezik koji je „toliko isti a toliko drugačiji“ nama još uopće razumljiv. Bitan? Privlačan?

Tko su ti ljudi poput nas koji iza naših granica pokušavaju pomaknuti stvari na bolje. O čemu pišu? Do čega im je stalo?

Za koga i kome pišu?

 

PROGRAM:

15.10. 2021. petak

Staša Aras predstavlja pozvane autore čitajući njihove pjesme i po svom izboru čita autorice i autore:

Tibor Hrs Pandur

Maša Seničić

Marija Draganić

Radmila Petrović

 

Marko Tomaš čita poetske zabilješke i pjesme:

Srđan Valjarević “Džo Frejzer”

Selvedin Avdić “Autobusne bilješke”

Mehmed Begić “Pauk na meskalinu”

 

16.10. 2021. subota

 

Ivan Ergić izabire i čita pjesnikinje:

Dženanu Hadžihafizbegović

Anetu Vladimirov

Vitomiru Trebovac

 

Dejan Matić čita i donosi izdanja Trećeg Trga:

Hrvoje Tutek “Mrak i jutro nad Mediteranom”

Aida Bagić “Nizvodno rijekama”

Marija Vujošević “Igra makazama”

Ilija Đurović “Brid”

 

17.10. 2021. nedjelja

Izbor Ivice Prtenjače:

Aren Dedić

Tomaž Šalamun

 

Izbor Korane Serdarević:

Bojan Marjanović

Milena Marković

Mehmed Begić

Srđan Valjarević

 

Izbor Anteja Jelenića:

Zvonko Karanović

Anja Golob, zbirka pjesama “Didaskalije uz disanje”

Dejan Kanazir, zbirka pjesama “Ništa se ne dešava utorkom uveče”

 

moderatorica STAŠA ARAS

koncept DAVORKA PERIĆ

produkcija SKD PROSVJETA

 

KNJIGE IZ ORMARA u PRERADOVIĆEVOJ 21 su stalno promjenjiva javna knjižnica koja okuplja knjige koje teže ili nemoguće naći u knjižarama u Hrvatskoj, posebno one na srpskom jeziku, te ćirilici, izdanja s područja Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja biše Jugoslavije koje (više) nisu u knjižnicama i kurikulumu. Iz ormara i u ormar donsimo i odnosimo knjige pod uvjetom da uzmemo i ostavimo isti broj knjiga.

Umjetnost približavanja odvija se u sklopu programa Dani srpske kulture uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

Dobro došli s knjigama i po njih!

program

15.-17. 10. Čitanje drugih, SKD Prosvjeta, Preradovićeva 21, Zagreb

25.10-15.11. IZLOŽBA „Umjetnost približavanja“, SKD PROSVJETA, Preradovićeva 21

  1. listopada 2021.,”Zlostavljanje” monodrama, Kazalište KNAP, 20 sati
%d blogeri kao ovaj: