Uručena Vukova nagrada dobitnicima za 2019.

Vukova nagrada za 2019. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je jučer dobitnicima na svečanosti u Predsedništvu Srbije, prenosi portal danas.rs.

Dobitnici Vukove nagrade za 2019. godinu su filmski umjetnik Radoslav Zelenović, slikari Dragan Martinović Martin i Slobodanka Rakić Šefer, arheolog Jelena Borović Dimić, književnici Miloš Janković i Duško M.Petrović, pedagog, scenarista i reditelj Miroslav Mika Aleksić, bibliotekar Jasmina Ninkov, kompozitor i voditelj Minja Subota i dramski umjetnik Gordana Đurđević Dimić.

Juče je uručena i Izuzetna Vukova nagrada književniku Đorđu Sladoju, istoričaru antike i Bojani Borić Brešković, a dobitnici te nagrade su i požarevačka Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“, Sabor frulaša Srbije „Oj Moravo“, koji se održava u Prislonici, i Osnovna škola „Branko Radičević“ iz Stapara.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je da Vukovu nagradu dodeljuju 56. put i istakao da su „laureati ove nagrade istinski nastavljači Vukovog dela i čuvari naše baštine“, navodi portal danas.rs.

On je ocjenio da „nema mnogo nagrada koje imaju tako dugu tradiciju i čiji su laureati najznačajnije ličnosti iz svih oblasti umetnosti i kulture, veliki stvaraoci, kulturni pregaoci i oni koji su kulturu podržavali i pomagali“.

U ime nagrađenih govorila je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, koja je zahvalila na tom prestižnom priznanju.

„Nagrada koja nosi ime velikog Vuka daje nam podstrek i uvećava nadu da smo svojim pregnućem, postignućem i istrajnošću, akumuliranim duhovnim i kulturnim iskustvima utkali po neko nama svojstveno zrno koje će ostati u kulturi, umetnosti, jeziku i nauci, dakle da smo znanjem i kompetencijama unapredili vrednosti, upotpunjujući ostavštinu za budućnost“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, nagrada „predstavlja snažan impuls, nadahnuće, dokaz kvaliteta i visoko obavezuje“.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović čestitao je svim dobitnicima Vukove nagrade i istakao da ona ima poseban značaj, između ostalog i zbog toga „što skreće pažnju na pregaoce u onim oblastima kulture i nauke koje su ponekada nepravedno skrajnute“.

„Vukova nagrada slovi kao iskaz najdubljeg poštovanja za pregalaštvo istaknutih pojedinaca i institucija i ona predstavlja najviše moguće priznanje u srpskoj kulturi, odnosno nauci u celini“, rekao je Gajović.

Izvor: Portal danas.rs
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković
%d blogeri kao ovaj: