Usavršavanje umjetničkih rukovodilaca folklornih ansambala SKD „Prosvjeta“

Najveće bogatstvo Prosvjete su naši ljudi.

U Donjoj Stubici od 8. do 10.12. održan je završni seminar programa usavršavanja umjetničkih rukovodilaca folklornih ansambala SKD „Prosvjeta“.

U protekle dvije godine, kroz osam modula, polaznici programa imali su priliku upotpuniti svoja prethodna znanja iz oblasti tradicionalnih igara, plesova i pjesama, Poseban akcenat stavljen je na folklorno nasleđe Srba iz Republike Hrvatske. Polaznici su se upoznali sa bogatstvom tradicije Srba iz Baranje, Slavonije, Korduna, Like, Banije… ali su također obrađivane i najznačajnije koreološke cjeline sa prostora Republike Srbije. Pored samih elemenata plesa, kroz praktična plesna predavanja, vokalne radionice i teorijska predavanja, obrađivani su i scenski nastup, postavke na pozornici, narodna nošnja…

Na kraju programa, u prisustvu Slobodana Živkovića, generalnog sekretara SKD „Prosvjeta, polaznicima je ukazana velika čast da im certifikate uruči lično direktor Ansambla narodnih igara i plesova Srbije KOLO, dr Zdravko Ranisavljević.

U programu je učestvovalo preko 40 najvećih zaljubljenika u folklornu tradiciju, iz svih područja Republike Hrvatske, koji svojim nesebičnim trudom i zalaganjem prenose znanja i ljubav prema narodnoj tradiciji na nove generacije. Bez takvih ljudi, na koje smo izuzetno ponosni, ostvarivanje ciljeva SKD „Prosvjeta“ ne bi bilo moguće. Njihov doprinos radu je nemjerljiv i zbog toga im, još jednom, izražavamo veliku zahvalnost. Veliku zahvalnost zaslužuju i naši predavači, prof. dr. Sanja Ranković, dr. Zdravko Ranisavljević, Dalibor Milovančević i Janko Dimitrijević, koji su nam ukazali veliku čast, što su se uključili u naš program i prenijeli dio svoga bogatog znanja našim polaznicima.

%d blogeri kao ovaj: