41. Dane satire otvara glazbena igra kultne londonske skupine Tiger LIlles

Najveći domaći i regionalni festival specijaliziranoga teatra ‘Dani satire Fadila Hadžića’ u svojem će 41. izdanju od 2. do 21. juna u Satiričkom kazalištu Kerempuh ugostiti 15 predstava iz šest zemalja po odabiru izbornice Željke Udovičić Pleština, a otvorit će ih gostovanje Slovenskoga narodnog gledališča Nova Gorica s glazbenom igrom kultne londonske skupine Tiger Lillies ‘Peter Kušter’.
Foto: Tportal

Ove godine prijavljenih je predstava bilo ukupno 47, a izbornica Udovičić Pleština, kako je kazala u utorak na konferenciji za novinare u Kerempuhu, među njima je odabrala 15 naslova koje čine program “oblikovan trenutkom i određen suvremenom riječju”, složen od djela suvremenih pisaca i autorskih projekata ali i adaptacija klasika, koji se “utječu satiričnom, odustajući od komičnog”, prenosi Culturenet.

“Satiru oblikuje vrijeme i određuje mjesto gdje nastaje, ona proširuje granice i postavlja neugodna pitanja, i ona je onda mjesto gdje se na Danima satire susrećemo i kazališno propitujemo probleme koji nas muče”, rekla je izbornica.

Ono što će na ovogodišnjim Danima satire biti pojačano prisutno je politička satira, rekla je Udovičić Pleština. “No, ne samo to – autori predstava ovoga su puta za svoj modus izričaja birali suvremenu riječ, i to bi bio neki zajednički nazivnik ovih Dana satire”, istaknula je.

Revija ponajboljeg iz regije

Autori koje obuhvaćaju predstave takva su imena poput Samuela Becketta, Richarda Beana, Bobana Skerlića, Rajka Grlića i Ante Tomića, Mate Matišića, Arpada Schillinga, Ivana Vidića, dok ih redateljski potpisuju Saša Božić, Vinko Brešan, Janusz Kica, Kokan Mladenović, Milan Nešković, Vito Taufer, Igor Vuk Torbica i drugi.

Program 41. Dana satire donosi, tako, šest hrvatskih predstava, tri slovenske, dvije iz Srbije, te po jednu iz Makedonije, Njemačke i Crne Gore, a jedna je predstava srpsko-crnogorsko-mađarska koprodukcija.

Festival otvara u petak 2. lipnja gostovanje u Kerempuhu Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica s bizarnom operetom “Peter Kušter”, glazbenom igrom kultne londonske skupine Tiger Lillies koja je nastala kao preradba svjetski poznate dječje slikovnice “Peter Kušter” njemačkoga psihijatra, pjesnika i spisatelja Heinricha Hoffmanna.

Publici 41. Dana satire predstavit će se i Firchie Think Tank Studio iz Novog Sada, Srbija, s dokumentarnom kazališnom predstavom “Jami distrikt” redatelja Kokana Mladenovića; Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju iz Crne Gore s autorskim projektom Arpada Schillinga “Dokle pogled seže”, te Narodno kazalište Nepszinhaz iz Subotice s predstavom “Vrla nova 2061.” redatelja Bobana Skerlića.

Domaćin, Satiričko kazalište Kerempuh, kako je istaknula Kerempuhova dramaturginja Dora Delbianco, predstavit će se s predstavama “Ustav RH” redatelja Vinka Brešana i “Jedan sluga, dva gospodara” Vite Taufera.

Najskuplji festival do sad

Publika će moći pogledati i predstave “Mriješćenje šarana” Ateljea 212 iz Beograda u režiji Milana Neškovića, “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u produkciji Slovenskog ljudskog gledališča Celje i Prešernovog gledališča Kranj iz Slovenije te režiji Igora Vuka Torbice, te “Narodni demokratski cirkus Sakešvilli” redatelja Luke Martina Škofa, koji će izvesti Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana.

Osim u Kerempuhu, program Dana satire odvijat će se i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i Zagrebačkom kazalištu mladih.

Organizatori na festivalu očekuju više od 300 izvođača i sudionika, a zaključit će ga, u nedjelju 21. lipnja, dodjela nagrada 41. “Dana satire Fadila Hadžića”, čiji ocjenjivački sud ove godine čine novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović, dramski umjetnik Livio Badurina i dramski pisac Tomislav Zajec.

“Ove godine festival je tri puta skuplji od bilo kojeg sad, pa to vjerojatno znači i da je najbolji do sad”, poručio je Ljuština. (Hina).


Izvor: Culturenet.hr

%d blogeri kao ovaj: