Carigradski patrijarh Bartolomej I. u posjetu SPC-u u Hrvatskoj

dsc_6180

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. prvi je put u posjetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Bartolomej I. otvorio je simpozij u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu. Susreo se  i s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem. U subotu je služio  svetu liturgiju u manastiru u Jasenovcu. Ovo je povijesni posjet carigradskog patrijarha, koji je poznat po svome ekumenskom zalaganju.

‘Vi ste došli u drevnu kršćansku zemlju, zemlju bogate i visoke kulture, koja je zasađena i koja se razvila, a potom i plodove donijela na vjeri i mučeničkom etosu nepodijeljene crkve prvih vijekova’, kazao je episkop pakračko-slavonski Jovan.
Prvi čovjek pravoslavlja, carigradski patrijarh Bartolomej otvorio je konferenciju na kojoj su o problemu holokausta govorili mnogi povjesničari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti iz nekoliko zemalja.

Jasenovački novomučenici jednako su vrijedni kao i prvo-mučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno i tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih, rekao je carigradski patrijarh.

Pozvao je na priznavanje svake nedužne žrtve, bez obzira na njezinu vjersku, nacionalnu pripadnost, na spol i rasu.

I Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović primila je Njegovu svetost arhiepiskopa carigradskog i ekumenskog patrijarha Bartolomeja I.

Prilikom susreta predsjednica Grabar-Kitarović i ekumenski patrijarh Bartolomej I složili su se o važnosti dijaloga kao načina za rješavanje problema i sukoba te izbjegavanja ratova i krvoprolića. Posebno su naglasili važnost međuvjerskog dijaloga danas, kada smo suočeni s rastućim ekstremizmom, radikalizmom i iskrivljavanjem vjere.
Ekumenski patrijarh Bartolomej I. uputio je Hrvatskoj najbolje želje i blagoslov za mir, stabilnost i blagostanje na čemu mu je Predsjednica zahvalila.

Izvor: Dnevnik.hr / Predsjednica.hr

%d blogeri kao ovaj: