Etnografski muzej gostuje u Indiji od 26. jula

Etnografski muzej iz Beograda gostuje u Narodnom muzeju Indije u New Delhiu s izložbom: “Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka” u periodu od 26. jula do 31. augusta 2017. godine. Autori izložbe su kustosi Etnografskog muzeja u Beogradu, Marina Cvetković i Jelena Vuletić.

Gostovanje izložbe “Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka” u Nacionalnom muzeju Indije, još je jedna u nizu manifestacija koja omogućava susret srpske kulture s kulturom drugih naroda, ističe organizator izložbe, Etnografski muzej.

Izložba je koncipirana tako da putem najljepših i najznačajnijih primjeraka tekstila i nakita, indijskoj publici pokaže, kao i da joj približi, svu kompleksnost, raznovrsnost i višeslojnost etnološkog kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

Iako su na prvi pogled to samo predmeti za ukrašavanje, oni u stvari imaju daleko dublje i složenije značenje: svjedoče o načinu života i običajima, ali su ujedno i simbol i obilježje nacionalne, vjerske, društvene, ekonomske, statusne, rodne i uzrasne pripadnosti, a imali su također i zaštitnu ili magijsku ulogu.

. Na izložbi su posebno istaknuti predmeti vezani za svadbu i nevjestu, budući da je vjenčanje bio jedan od najznačajnijih događaja u životu porodice, u kome je nevjesta imala centralnu ulogu.

Katalog, koji je sastavni dio izložbe, štampan i na engleskom jeziku, sadrži informacije i podatke, ilustrirane odgovarajućim fotografijama, o tipovima tkanina i nakita, materijalu, načinu i tehnikama njihove izrade i ukrašavanja, i o njihovoj upotrebi i funkciji u svakodnevnom životu ili posebnim prilikama.

Izložba “Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka”, svečano se otvara u Nacionalnom muzeju Indije 26. jula 2017. u 18 sati.

Na otvaranju će govoriti dr Mirjana Menković, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu, dr. B.R. Mani, generalni direktor Nacionalnog muzeja Indije i Vladimir Marić, ambasador Srbije u Indiji.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: