Na obali ovog svijeta

“Kad god čujem da moj Garov zalaje i najavi da mi neko dolazi, duša mi zatreperi”, kaže baka Savka Savić, koja sama živi u selu Sokolovići, nadomak Han Pijeska i Sokoca u Republici Srpskoj/BIH, prenosi RTS.
Garov najavljuje goste

“Pre pedesetak godina, kada su moj sin i kćerke išli ovde u osmogodišnju školu, u toj našoj školi Petar Kočić bilo je više od hiljadu osnovaca. Već nekoliko godina nema u selu nijednog đaka”, priča Savka.

Nema više nijednog đaka

Mnogi se čude kako baka Savka sa svojih 92 godine živi sama.

“A ja im kažem nisam sama-imam ovde koke, piliće, jagode, maline i cvijeće da mi je lijepo kod kuće. Gotovo sav narod je napustio selo, pa i moja dijeca. Izgleda da sam ih školovala da bi mi otišli, kuvala sam nastavnicima godinama da bih mogla da plaćam stan u Sarajevu, kada su studirali, a meni nekada ostane samo da ogrebem šerpu”, iskrena je baka, prenosi nadalje RTS.

Baka Savka s piletom u zagrljaju

Sin joj živi u Beogradu, a kćerke – jedna u Sokocu, a druga u Austriji.

“Sin mi najviše pomaže, često je kod mene. Djeca i unuci mi donesu sve. Sve imam, ali ja volim da radim, sve dok mogu. Svake subote napravim pite, očekujem uvijek da će doći neko nedeljom, kažu mi da niko u selu ne zna napraviti takvu.

U Sokolovićima imamo i asfalt, i vodu i struju i sve što treba, ali svi odoše u grad, više vole tamo biti gladni nego u selu siti. U selu sam rođena i selo volim”, kaže baka Savka.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: