Ispunjeni uvjeti za vraćanje ikona u objekte SPC u Hrvatskoj

Na sastanku u Slavonskoj Požegi, Mješovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povratak kulturnih dobara konstatirala je da su ispunjeni uvjeti za vraćanje ikona. Sastanku je prisustvovala i ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek.

Naime, trideset ikona iz crkava u Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj koje su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, može da bude vraćeno u objekte SPC u Hrvatskoj, tačnije u Dalj i Bobotu jer sada postoje uvjeti za to.

Konzervatorsko-restauratorski tretman na ovim ikonama završen je dok su privremeno bile u Srbiji i ikone će sada biti smještene u obnovljene objekte Patrijaršijskog dvora i saborne crkve Svetog Dimitrija u Dalju i crkve Svetog Georgija u Boboti.

U saopćenju Ministarstva kulture i informisanja navodi se, prenosi Banija Online, da su članovi Mješovite komisije obišli obnovljeno južno krilo Eparhijskog dvora i Saborni hram Svete Trojice u Pakracu, kao i manastire Pakra, Sveta Ana i Orahovica u Eparhiji pakračko-slavonskoj Srpske pravoslavne crkve.

Srpski dio Komisije tako, na primjer traži da se nastavi obnova objekata u koje treba da budu smještena dobra koja su predmet povrata, a prije svega se to odnosi na obnovu Eparhijskog dvora u Pakracu i formiranje riznice i depoa u kojima bi se čuvao materijal iz manastira i crkava iz Pakre, Svete Ane, Lisičine i Velikih Bastaja čije su ikone, inače predmet povrata.

Također, je rečeno da je potrebno nastaviti financiranje radova na riznici u manastiru Krka i riznici u Šibeniku.

Komisija bi rad trebalo da nastavi krajem maja u Srbiji, a članovima iz Hrvatske upućen je poziv da tada posjete depo Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, u kojem se čuvaju dobra koja su predmet povrata u objekte Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.


Izvor: Banija Online

%d blogeri kao ovaj: