OBAVIJEST ZA RODITELJE UČENIKA

Omogućite svojem djetetu pohađanje nastave Srpskog jezika i kulture – model C od početka školske godine 2023./2024.

SKD ”Prosvjeta” i ove školske godine zainteresiranim roditeljima pomaže da svojoj djeci omoguće učenje materinjeg jezika i kulture u osnovnoj i/ili srednjoj školi kako u Gradu Zagrebu tako i širom Republike Hrvatske.

Što roditelj treba/može uraditi?

Prvi korak je popuniti i potpisati Izjavu za roditelje koja se nalazi se na web stranici Društva.

Potpisanu izjavu možete dostaviti u SKD ”Prosvjeta”, Berislavićeva 10, 10000 Zagreb osobno, putem pošte ili (skeniranu) poslati putem elektronske pošte na email mirko.markovic@prosvjeta.hr 

Sve informacije vezano uz nastavu Srpskog jezika i kulture u osnovnim i srednjim  školama možete dobiti na mob. 099 516 03 09,  Mirko Marković, prof., izvršni sekretar za obrazovanje, SKD ”Prosvjeta” ili putem elektronske pošte mirko.markovic@prosvjeta.hr

Nastavni predmet ”Srpski jezik i kultura” je fleksibilan model nastave u trajanju od dva do pet nastavnih sati tjedno. U nastavnom premetu osim materinjeg jezika zastupljeni su i drugi sadržaji iz historije, geografije, muzičke i likovne kulture (sadržaji važni za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta). Udžbenike je odobrilo nadležno Ministarstvo i besplatni su za učenike osnovne škole. Nastavni predmet se ocjenjuje a ocjena ulazi u ukupni prosjek ocjena i može utjecati na opšti uspjeh učenika.

Nastava se može održavati radnim danom ili subotom (ovisno o prostornim mogućnostima škole i potrebama roditelja).. 

U Gradu Zgrebu će se nastava održavati za sada u dvije OŠ a ukoliko bude interesa moguće je proširenje broja škola. Po prvi puta će se nastava Srpskog jezika i kulture moći pohađati i u gimnaziji/srednjoj školi.

Za učenike će SKD ”Prosvjeta”, kao i do sada, organizirati brojne aktivnosti: terenske posjete i obilaske znamenitostima, ljetne škole SJK na Viru, kampovi (ove godine kamp održan u Beogradu od 7. do 10.08.2023.).%d blogeri kao ovaj: