Književni opus Milutina Milankovića

U subotu 24.6.2023.g.,u prostorijama pododbora Prosvjete u Osijeku, održano je predstavljanje književnog opusa Milutina Milankovića , predavača   Đorđa Nešića.

Đorđe Nešić je ,do sada objavio 15-ak knjiga. Dobitnik je 20-ak nagrada i priznanja: Brankova nagrada ,Laza Kostić, “Sava Mrkalj  SKD Prosvjeta Zagreb, Žička hrisovulja, Zmajeva nagrada i brojne druge.

Upravnik je Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković“ u Dalju. Član je odbora SANU za  dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića.

Uvršten je u red  najznačajnijih  suvremenih srpskih književnika u Hrvatskoj.

Milutin Milanković (1879-1958.) bio je naučnik i književnik.

Rođen u Dalju 1879. godine. Astronom ,matematičar ,klimatolog, geofizičar, inženjer-pronalazač, univerzitetski profesor, književnik. Potpredsjednik SANU i dopisni član JAZU (sada HAZU).Uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, najznačajniji naučnik sa prostora bivše Jugoslavije.

Jedan krater na Marsu, jedan na Mjesecu te jedno nebesko tijelo nose njegovo ime. NASA je Milankovića uvrstila među 15 najznačajnijih naučnika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom.

 „Kanon osunčavanja i njegova primena na problem ledenih doba“ , kapitalno Milankovićevo djelo na kojem je radio 25 godina, proglašeno je za jedno od 5 najznačajnijih naučnih djela 20. vijeka.

„Kroz vasionu i vekove“ , najpopularnije Milankovićevo djelo je historija astronomije u formi epistolarnog romana.

„Kroz carstvo nauka“ čini zbirku od dvanaest pripovjedaka o najznačajnijim naučnicima i pronalascima od antičkih vremena do danas.

„Uspomene, doživljaji i saznanja“ su jedno od najboljih memoarskih djela u srpskoj literaturi. Obuhvaća kronološki period od 1879. do vremena poslije 2. svjetskog rata, ali seže i u istoriju Milankovićeve porodice od 1690.g. i doseljenja u Dalj. Slikovito su opisani Dalj i Osijek s kraja 19.vijeka, Beč na prijelazu 19. i 20. vijeka, Budimpešta tokom 1. svjetskog rata te Beograd od 1909. do pedesetih godina, s mnoštvom ličnosti i događaja. Predstavljanje   knjiga ,  Đorđe Nešić je dopunio čitajući odlomke iz istih.

Zanimljivo, korisno i poučno predavanje o književnom i naučnom radu Milutina Milankovića.

Predavanju je prisustvovalo 30-ak članova i gostiju.

Predsjednik Pododbora: Zdenko Čikara%d blogeri kao ovaj: