POVODOM DANA OPĆINE U DARDI ODRŽANA SMOTRA FOLKLORA NACIONALNIH MANJINA I IZLOŽBA SLIKA

U petak 23. juna 2023.godine povodom Dana Općine Darda, SKD ”Prosvjeta” Pododbor Darda organizirala je XIV. međunarodnu smotru folklora nacionalnih manjina u kojoj su učestvovala kulturno – umjetnička društva, pripadnici nacionalnih manjina. Suorganizator je Općina Darda koja je osigurala određena finansijska sredstva kako bi se nastavilo s održavanjem smotre folklora nacionalnih manjina u Dardi. Sufinansiranje je osigurano i od Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Ova  kulturna manifestacija je rezultat višegodišnjeg okupljanja folklornih društava nacionalnih manjina u Dardi. Za vrijeme trajanja kovid mjera smotra nije održavana a sada, 2023.godine ponovo je obnovljena i nastavljena dugogodišnja tradicija da SKD ”Prosvjeta” pododobor Darda bude uspješan domaćin značajne kulturne manifestaciije. Ove godine nije bilo u planu održavanje svečanog defilea učesnika smotre iz više razloga a jedan je vremenska prognoza koja je najavljivala kišu pa čak i mmoguće nevrijeme. Kako bi izbjegli ”peh” koji je organizatora pratio nekolikom zadnjih smotri odlučeno je da se smotra folklora održi u zavtvorenom prostoru u Domu kulture u Dardi što se pokazalo kao dobar odabir.

Dvorana je bila puna posjetilaca a to je znak da ljudi vole folklor, pjesmu, svirku i druženje.

Međunarodna smotra folklora nacionalnih manjina je kulturna manifestacija kojoj je cilj očuvanje narodnih kulturnih tradicija nacionalnih manjina kao osnovnog preduslova za očuvanje i prepoznavanje njihovog sveukupnog nacionalnog identiteta, za bolje međusobno upoznavanje i razmena iskustava. Program je počeo pozdravom predsjednika SKD ”Prosvjeta” pododbora Darda, Mirkom Markovićem, koji je nakon pozdrava zaželio dobrodošlicu zahvalio svima na dolasku te je pojasnio zašto se nastup KUD-ova održava u zatvorenom prostoru a ne na vanjskoj pozornici SRC ”Đola. U nastavku obraćanja je prisutne posjetitelje podsjetio na činjenicu da KUD-ovi vrlo rado vole doći inastupiti u Dardi u organizaciji pododbora Darda. Nakon predsjednika pododbora skupu se obratio načelnik Općine Darda Anto Vukoja koji je također pozdravio sve učesnike smotre, posebno je istakao BKUD ”Ljiljan” iz Drenovaca te podsjetio kako ih je Darda prva ugostila nakon poplave koja ih je bila zadesila a domaćini iz Darde su bili spremni osigurati sve potrebno, uključujući i posuđivanje nošnji kako bi folklraši mogli nastupiti. Načelik Općine Darda je otvorio ovogodišnju smotru folklora nacionallnih manjina ”DARDA 2023” i svim KUD-ovima poželio uspješne nastupe.

Program je započeo pjesmom Hranislave Mesarić uz muzičku pratnju Milana Klibe. Izvođače je publika nesebično nagradila aplauzom te su izveli i jednu pjesmu više nego što je bilo planirano. U nastavku progrma nastupila su kulturno-umjetnička društva: KUD ”JOAKIM HARDI” Općina Petrovci, SKPD ”LJUDEVIT ŠTUR” Grad Ilok, BKUD ”LJILJAN” Općina Drenovci, ROMSKI RESURSNI CENTAR Općina DARDA i FOLKLORNI ANSAMBL ”ČUVARI TRADICIJE BARANJSKIH SRBA” Grad Beli Manastir. KUD-ovi nacionalnih manjina su prikazali bogatstvo tradicije i za to bili nagrađeni aplauzom od publike te zahvalnicama od domaćina (pododbor Darda i Općina Darda) za učestvovanje na ovogodišnjoj smotri folklora nacionalnih manjina. Domaći je kako i dolikuje osigurao večeru i osvježenje za sve učesnike smotre u prostoru bivše srednje škole (sada Kulturni centar Darda). Nakon večere ja omogućeno druženje koje je priredilo SKD ”PROSVJETA” pododbor Darda. Gostujući članovi folklornih grupa su zadovoljni otišli iz Darde s najavom da će se vrlo rado i dogodine odazvati ukoliko budu pozvani na smotru folklora u Dardu. Publika je uživala u bogatstvu i raznolikosti koje posjeduju nacionalne manjine.

%d blogeri kao ovaj: