Počeo 67. Berlinale – filmski festival u Berlinu

Međunarodni filmski festival – Berlinale počeo je u četvrtak 9. februara u glavnom gradu Njemačke s političkom konotacijom jer su na otvaranju glumci spomenuli američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Foto: Gettyimages

Američka glumica Maggie Gyllenhaal izjavila je da u SAD ima mnogo građana koji su spremni da pruže otpor novom predsjedniku, dok je meksički glumac Diego Luna rekao da je protiv izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.

“Hoću da razmotrim načine rušenja zidova i znam da ima stručnjaka o tome u Berlinu”, rekao je Luna aludirajući na rušenje Berlinskog zida.

Festival je otvorio francuski film “Django” o džez gitaristi Djangu Reinhardtu, redatelja Etienna Comara, muzičaru koji je 1943. bježao od nacista.

Ukupno 18 filmova se takmiči za Zlatnog medvjeda koji će biti uručen 18. februara, posljednjeg dana festivala na kojem će biti prikazano 400 filmova iz 70 zemalja.

Žirijem predsjedava holandski redatelj Paul Verhoeven, poznat po filmovima “Robocop” i “Niske strasti”.

Na festivalu će biti prikazan i flm “Rekvijem za gospođu J.”, u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije “Panorama Specijal”.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: